Logga Konstans

Välgörenhet eller stöld?

Det kom ett vykort häromdagen, med texten "Hej Jörgen, känner du igen bilden?"

Bilden känner jag mycket väl igen. Jag har kallat den Two of a kind och haft den med på Riksfotoutställningen i Göteborg 2009, och nu senast i fiket på Falu Stadsbibliotek.

 

Bilden togs på 90-talet i Eskilstuna djurpark. Jag har alltid gillat känslan av samförstånd mellan pojken i den randiga tröjan och tigern. Nu satt den alltså uppe i biblioteket och en besökare blev så inspirerad att hon ritade av den. Det var ju roligt att man kan påverka någon med sina bilder. Besökaren ville även sprida bilden till andra, så hon skänkte den till organisationen Individuell Människohjälp som nu säljer den som vykort. Jag har aldrig hört talas om organisationen men det tycks handla om hjälp och bistånd till utsatta människor.

 

-Är det ok för dig? står det på kortet.

Ja, vad säger man? Kortet är redan tryckt, och bilden har copyright med en annan upphovsman. Ingen idé att bråka om det. Förhoppningsvis går behållningen till goda ändamål. Men visst hade man kunnat fråga först? Och fått tillstånd att använda originalbilden och sluppit besväret att rita av den...

Etiketter: allmänt

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln