Logga Konstans

Om Platon, Vishet och skarpa gluggar...

Platon var en grekisk filosof som föddes år 427 fkr. Han menade att det ideala tillståndet fanns i idévärlden, och att det vi upplever i sinnevärlden bara är en ofullkomlig avbild.

 

Varje fotograf har sin ideala föreställning om Bilden. Den man drömmer om att fånga, men bara kommer i närheten av. Varje fotograf har även sin föreställning om den ideala kameraväskan, som innehåller all den utrustning man suktar efter.

Ja, fotografi handlar en del om utrustning. Om kamerahus, objektiv och en mängd prylar däromkring. Samtidigt finns det fotografer som åstadkommer underverk med ganska enkla medel. Det är det som är det fantastiska; estetiken som inte kan köpas. Som man har eller inte har. Som höjer en bra fotograf över massan.

Men det finns likväl vissa sanningar som man inte kommer ifrån. En är: Kvalitet kostar. När det gäller optik så ska man aldrig låta snålheten bedra visheten. Idag levererade Faluns enda riktiga fotohandlare, Foto A-bild ett objektiv direkt från idévärlden till lilla Konstans AB i den vanliga sinnevärlden. Nikon AF-S 24-70mm f/2.8 G ED är en av de skarpaste normalzoomar som finns. Och den största. På bilden syns pjäsen monterad på en Nikon D3, som i sig är riktigt bamsig. (Den ingår för övrigt i min idé om den ideala utrustningen...) Nästan ett kilo väger objektivet, och bara motljusskyddet som inte syns på bilden är längre än många normalobjektiv... Definitivt längre än min AF 50 1,8D. Som i och för sig är löjligt skarpt för att vara en av de billigaste gluggar som finns. Ok, det finns undantag som bekräftar regeln...

 

Jag har bara hunnit prova lite grann, men visst: det blir skarpt. Riktigt skarpt. Och på köpet kommer man att få ordentliga biceps. Det absolut enda man kunnat önska är bildstabilisering. (VR på Nikonspråk). Men då hade troligen prislappen gjort att den stannat i idévärlden ett tag till... Jag återkommer med mera tester i studiomiljö.

 

Nu blir det utförsäljning av lite annat som inte får plats i väskan längre. För övrigt börjar själva väskan i sig bli trång... It´s a never ending story.

 

Så vad innehåller er ideala väska?

Etiketter: allmänt

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln