Logga Konstans

Recension: Softbox, modell mini

Nu blev det dags för ett produkttest:

Naturens eget ljus är det vackraste. Kan man lära sig att hantera det så blir belöningen en bild med naturlig känsla och stämning. Men ibland räcker det bara inte till, eller så vill man lätta upp skuggor i t ex ansikten. Det billigaste är då att använda olika typer av reflexskärmar. Ett problem med dessa är att någon måste hålla i dem. Har man ingen assistent så får det bli antingen fotografen eller modellen. Eller så sätter man dem på ett stativ eller liknande. Ett annat problem är att reflexskärmarna är utmärkta segel. Jag har en som är ca 80x150 cm. Den får man verkligen hålla, kan jag lova...
En annan lösning är att ta till blixten. Det tråkiga med blixtar är att man då får ett konstgjort och punktformigt ljus. Sitter blixten på kameran så smäller den av rakt i ansiktet på motivet, vilket sällan är särskilt smickrande. Det är förresten därför man ofta ser röda ögon på blixtbilder tagna med enkla kameror. Blixten är liten och sitter alldeles för nära kamerans objektiv.

Här är en lösning för den som inte vill släpa ut en hel studio i naturen: Lastolite, som tillverkar en mängd utmärkta tillbehör av bra kvalitet, har softboxar i sin Ezybox-serie som passar vanliga lösa kamerablixtar. Transporteras i en platt påse och monteras på en minut. Om man sätter dem på ett kamerastativ (inte stativ för studioblixtar) så ska det mycket till för att den ska blåsa omkull. Blixten kan man trigga med kabel, IR eller radiosändare. Jag använder Elinchroms Skyport. Vad som inte syns på bilderna är att det t om finns dubbla diffusionsdukar, vilket ger ett mjukare ljus. Ezybox finns i flera storlekar. Jag har den som är 38x38 cm. Det enda jag är lite besviken på är att påsen inte blir så liten som jag hoppats på. Man viker inte ihop softboxen i en åtta som man gör med reflexskärmar, utan storleken blir som sidoväggen på boxen. Dessutom måste man såga av plastfästet lite nedtill om man vill sätta det på ett kamerastativ. Och köpa en liten hylsa för att fästet ska passa i stativgängan. Jag gillar ändå Ezybox och ger den godkänt.

Finns att köpa på t ex Cyberphoto eller Scandinavian Photo.

Etiketter: tester

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln