Logga Konstans

Lite ljus gör hela skillnaden...

Man får så ofta höra: -Men jag blir ju aldrig bra på bild! De flesta är vana att se bilder på sig själva som är tagna med en kamera (i värsta fall mobilkamera) och en inbyggd blixt som smäller av rakt i ansiktet. Här får Viola visa resultatet:

Inte särskilt smickrande. En ful skugga bakom huvudet och hade Viola haft den mänskliga egenskapen att få röda ögon så hade hon garanterat fått det!

 

Vi sätter istället en blixt med lite diffust ljus från en s.k softbox lite snett från sidan:

Genast mycket bättre! En ljusare och en mörkare sida av ansiktet. Mjukt och fint ljus. Men vi kan ge den mörkare sidan lite mer kontur genom att belysa snett bakifrån:

Det ljuset ger en liten kontur i det mörka partiet.

Så här ser bilden ut med båda blixtarna tillsammans:

Om vi sedan belyser bakgrunden (Jag använder en Lastolite HiLite som belyses inifrån) så blir resultatet en vit bakgrund:

En viss skillnad från första bilden, eller hur? Om man vill, så kan man försiktigt ljusa upp skuggsidan ytterligare med ytterligare en blixt (vi är uppe i fyra stycken då...) eller använda en enkel reflektor som får styra upp lite extra ljus i skuggpartiet:

En riktig snygging, eller hur? Det här var bara ett exempel på hur man kan leka med ljus för att ändra karaktären på en bild. En ganska traditionell porträttriggning. Det finns naturligtvis mängder av olika sätt att belysa för att ge olika effekter.

Med detta inlägg avslutar vi 2011 och önskar Gott Nytt År. Vi hoppas att ni alla får ett spännande och lyckosamt 2012!

Etiketter: porträtt

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln