Logga Konstans

Mer om ljus

När vi ändå är inne på temat ljus: Att ta bilder mot en mycket ljusare bakgrund kräver som regel någon form av upplättningsljus, annars blir motivet för mörkt. De flesta artiklar och fotokurser talar sig varma för reflektorer som studsar tillbaka en del av det inkommande ljuset mot motivet och lättar upp skuggorna hos motivet. Jag har skrivit om det förut och slutsatsen var densamma. Reflektorer är bra, men de har en nackdel: Någon måste hålla i dem. Det kan då vara fotografen, modellen eller en tredje person (som man oftast inte har till hands). Jag har flera typer av reflektorer, men tycker att effekten är svår att styra. Silver blir för starkt (lite solkattvarning där), guld blir för gul ansiktsfärg och vitt reflekterar så svagt att man måste ha skärmen väldigt nära modellen.

här är ett sätt som ger ett mjukt, stort och lagom starkt ljus. En kamerablixt studsar in i ett vitt paraply. Blixten kan man ställa ner till lagom svag nivå, och även placera så att skuggan blir som man vill ha den. (Här med lite skugga kvar i ansiktet)

Det går naturligtvis även att använda en vanlig studioblixt med softbox. Problem kan då vara att ställa ner styrkan tillräckligt mycket så att inte blixten tar över helt. Bilden nedan är tagen på det sättet:

Etiketter: tester

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln