Logga Konstans

Vi testar produkter

Den här gången har vi två produkter att redovisa lite åsikter om. Den första är något så ovanligt (?) som en ljusmätare. Att använda en extra ljusmätare var väldigt vanligt förr i tiden, när kameror antingen inte hade inbyggda mätare för ljus, eller när man inte kunde använda de inbyggda som fanns. Mycket användbart t ex i studio. Numera används så gott som bara digitalkameror, och då ser man ju bilden och ett histogram i en display efter att bilden tagits. Man vet direkt om det blir för ljust eller för mörkt. Så varför gå tillbaka i tiden och använda en extern ljusmätare? Orsakerna kan vara flera; i mitt fall vill jag veta mer exakt hur starkt ljus som kommer från olika håll från studioblixtarna.


Därför införskaffades en Gossen Digisky, världens första ljusmätare som inte bara mäter ljuset, utan även kan styra Elinchroms nyaste studioblixtar. Och då menar jag styra! Man kan nämligen inte bara utlösa blixtar, utan även ställa in deras styrka trådlöst från mätaren. Mycket praktiskt! Dessutom kan olika blixtar ställas in i separata "grupper" och utlösas var för sig. Alltså kan man enkelt se förhållandet i styrka mellan huvudljus och fyllnadsljus. Hur bra som helst! Enda nackdelen är att manicken är stört omöjlig att få tag på. Den är ständigt slutsåld och jag väntade nästan två månader på att få tag på en.

 

Betyget är högt, tydlig avläsning på en belyst digital display, uppladdningsbar och uppgraderingsbar med nya versioner av mjukvara.

 

 

Nästa test gäller en utrustning för att mäta att om kameran fokuserar rätt. Vänta nu -ska inte alla kameror göra det när man köper dem? Man kan tycka så, men faktiskt finns ett problem som inte alla känner till. Kamerahus tillverkas och testas för sig, objektiven för sig och vi konsumenter köper och kombinerar på massor av olika sätt. Kanske är objektivet inte av samma fabrikat som kamerahuset? Det finns flera utmärkta "pirattillverkare". Alla kombinationer blir inte lika bra tillsammans! Trots att kameran mäter avständet till motivet, så kan den verkliga skärpan i bilden hamna några centimeter framför eller bakom punkten man tänkt sig. Och ibland syns det tydligt! Därför finns i många modernare systemkameror en möjlighet att manuellt, separat för varje objektiv, justera lite grann så att skärpan hamnar rätt.

 

Utrustningen är enkel men genial; man mäter skärpan mot en plan yta, och ser sedan hur skärpan förändras utefter en lutande linjal. Man ser då enkelt om siffrorna framför eller bakom den plana ytan är skarpast. Varning för att det kan vara frustrerande att se hur modern (och dyr!) utrustning inte riktigt uppför sig som man hade förväntat sig...

Det finns säkert flera varianter, den vi använde var Spyder Lenscal.

Etiketter: tester

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln