Logga Konstans

Produkttest: Falcon Eyes ljusmodifierare för kamerablixt

Här är ett snabbt test av en serie tillbehör för extern kamerablixt (speedlight). Jag har testat på en Nikon SB-910. Traditionella studioblixtar är stora och förhållandevis besvärliga att ta med ut i fält. Kanske därför som skaran av "strobist-entusiaster" växer. Genom att använda en eller flera lösa speedlights kan man lösa en del ljussättningssituationer riktigt bra med ett minimum av grejor.
Här har vi testat ett paket från Falcon Eyes, bestående av en mängd tillbehör, såsom softbox (modell liten), beauty dish (ännu mindre), raster, koner, glober mm.

Det kan sägas med en gång att det är enkla produkter, det mest tillverkat i plast. Det jag var mest intresserad av att testa var softboxen, som har måtten 20x30 cm och beutydishen med diameter 17 cm. Den senare kan även förses med ett finmaskigt raster. Både beauty dish och raster är tillverkade i metall.
Först softboxen:

Avståndet till "modellen" (som heter Viola) är ca 1 meter. Softboxen är placerad ca 0,5 meter och i vinkel 45 grader snett ovanifrån. Som vi kan förvänta oss som blir ljuset diffusare än vid fotografering med en naken blixt och ganska mycket ljus spiller över på bakgrunden.
Så går vi över till vår beautydish:

Till vänster har vi använt raster, vilket gör att ljuset styrs nästan helt mot modellen. På högra bilden är rastret bortplockat. Kupolen i mitten av beautydishen är silverfärgad och reflekterar tillbaka allt direktljus från blixten till reflektorn. Här fick vi konstiga dubbelskuggor och även ett mönster på bakgrunden som inte riktigt framgår här. Inte helt lyckat. Men det finns andra kupoler att ta till:

Har har vi skiftat till en halvtransparent kupol som släpper igenom en del av direktljuset, samtidigt som en del reflekteras och studsar fram från reflektorns silveryta. Bilderna visar med respektive utan raster. Ett mer blandat, lite mjukare ljus blir resultatet.

Att styra en speedlight från kameran kan göras på flera sätt. Nikon har ett utmärkt inbyggt fjärrstyrningssystem med möjlighet att reglera flera blixtar separat. Troligen mer känsligt utomhus och på längre avstånd eftersom det baseras på IR-ljus. Säkrare är att använda radiostyrd triggning. Vid korta avstånd som i det här testet kan man helt enkelt använda en förlängningskabel och får då full kommunikation med blixten, precis som om den vore monterad direkt på kameran.

Det här var en enkel första test av innehållet i paketet. De övriga tillbehören är hittills lite mindre intressanta för mig, men kan säkert komma till pass vid utformning av beslysning på en bakgrund.

Etiketter: tester

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln