Logga Konstans

Vår blogg är numera en del av websidan. För den som är intresserad av tidigare inlägg i den gamla bloggen, så finns dom här: www.konstans.blogspot.com

Här är en liten film om sökarluppen, ett utmärkt hjälpmedel för att skärma av solljuset och göra det lättare att se kamerans display när man tagit bilden.

Visa hela inlägget »
Etiketter: tester produkter

En liten unboxing-video där jag visar innehållet i ett paket med tillbehör till externa kamerablixar. Det finns en beskrivning i ett tidigare blogginlägg med några testbilder också. Inspelningen är gjord med en GoPro-kamera och inte av allra bästa kvalitet, ha överseende med det! :)
Mest intressant var att testa ljudet från vår nya trådlösa Sennheiser-mygga.

Visa hela inlägget »
Här är ett färskt typexempel på leverans av porträttbilder till företag. Falun Borlänge-regionen arbetar med gemensamma regionala utvecklingsfrågor i Falun, Borlänge, Gagnef, Säter och Ludvika. De satsar på en personlig presentation av alla sina medarbetare på webben. I samband med detta behövs bilder som visar engagerade och förtroendeingivande personer. Vi tar porträtten åt dem, liksom åt många andra företag i Dalarna.

Behöver ert företag medarbetarporträtt?
- Kontakta oss så berättar vi mer!
Visa hela inlägget »
Etiketter: porträtt

Här är ett snabbt test av en serie tillbehör för extern kamerablixt (speedlight). Jag har testat på en Nikon SB-910. Traditionella studioblixtar är stora och förhållandevis besvärliga att ta med ut i fält. Kanske därför som skaran av "strobist-entusiaster" växer. Genom att använda en eller flera lösa speedlights kan man lösa en del ljussättningssituationer riktigt bra med ett minimum av grejor.
Här har vi testat ett paket från Falcon Eyes, bestående av en mängd tillbehör, såsom softbox (modell liten), beauty dish (ännu mindre), raster, koner, glober mm.

Det kan sägas med en gång att det är enkla produkter, det mest tillverkat i plast. Det jag var mest intresserad av att testa var softboxen, som har måtten 20x30 cm och beutydishen med diameter 17 cm. Den senare kan även förses med ett finmaskigt raster. Både beauty dish och raster är tillverkade i metall.
Först softboxen:

Avståndet till "modellen" (som heter Viola) är ca 1 meter. Softboxen är placerad ca 0,5 meter och i vinkel 45 grader snett ovanifrån. Som vi kan förvänta oss som blir ljuset diffusare än vid fotografering med en naken blixt och ganska mycket ljus spiller över på bakgrunden.
Så går vi över till vår beautydish:

Till vänster har vi använt raster, vilket gör att ljuset styrs nästan helt mot modellen. På högra bilden är rastret bortplockat. Kupolen i mitten av beautydishen är silverfärgad och reflekterar tillbaka allt direktljus från blixten till reflektorn. Här fick vi konstiga dubbelskuggor och även ett mönster på bakgrunden som inte riktigt framgår här. Inte helt lyckat. Men det finns andra kupoler att ta till:

Har har vi skiftat till en halvtransparent kupol som släpper igenom en del av direktljuset, samtidigt som en del reflekteras och studsar fram från reflektorns silveryta. Bilderna visar med respektive utan raster. Ett mer blandat, lite mjukare ljus blir resultatet.

Att styra en speedlight från kameran kan göras på flera sätt. Nikon har ett utmärkt inbyggt fjärrstyrningssystem med möjlighet att reglera flera blixtar separat. Troligen mer känsligt utomhus och på längre avstånd eftersom det baseras på IR-ljus. Säkrare är att använda radiostyrd triggning. Vid korta avstånd som i det här testet kan man helt enkelt använda en förlängningskabel och får då full kommunikation med blixten, precis som om den vore monterad direkt på kameran.

Det här var en enkel första test av innehållet i paketet. De övriga tillbehören är hittills lite mindre intressanta för mig, men kan säkert komma till pass vid utformning av beslysning på en bakgrund.

Visa hela inlägget »
Etiketter: tester
Hoodman HoodLoupe 3.0
Ibland hittar man saker som är värda varenda krona. Vi känner igen situationen: fotografering i strålande solsken. För att veta vad som fastnat på minneskortet försöker man förgäves se på den lilla displayen på kamerans baksida. Som gör sitt bästa för att konkurrera med solen och visa en liten bild. Fyra bröllop och en studentmottagning under denna sommar bjud på exakt detta väder. Först när man kommer hem ser man i lugn och ro resultatet av dagens arbete.

Här är en smart pryl som löser problemet! En gummiblåsa som man håller mot displayen. Bilden syns perfekt. Dessutom kan man justera skärpan för att kompensera för eventuellt eget synfel -inga läsglasögon behövs alltså längre. Helt perfekt. HoodLoupe ligger numera alltid i kameraväskan. Finns i lite olika varianter, och jag shoppade min hos Scandinavianphoto.se. Finns säkert kinesiska varianter billigare på ebay också, men den här vet jag håller kvalitet och rekommenderar gärna.
Betyg: 5/5
Visa hela inlägget »
Etiketter: tester

Under tre intensiva dagar producerade tio fotografer över 15000 bilder omkring Falu Gruva. Under ledning av den fantastiska fotografen Håkan Olsén fick vi inspireras och utmanas att ta bilder i de mest fantastiska miljöer. Ett urval av dessa finns nu utställda på Café Gjuthuset på gruvområdet under juli månad.
Här finns ett galleri med fler bilder som inte fick plats på utställningen: Bilder Gruvkursen

Visa hela inlägget »
Etiketter: allmänt

Ett bröllop blev förevigat förra veckan. Ett vackert brudpar i förtrollande slottsmiljö. Ibland är det roligt att göra annat än företags- och produktbilder. Omväxling förnöjer. Bilden är tagen i befintligt ljus med lång slutartid, och upplättad med en studioblixt. Nikon D800.

Visa hela inlägget »
Etiketter: porträtt

Den efterlängtade uppdateringen av Fujifilms succékompakt X10 har nu börjat levereras till Sverige. X20 heter den nya varianten, som är helt identisk till det yttre som sin föregångare. Och inget fel i det -retrolooken är bland det snyggaste man kan hitta just nu bland kompaktkameror. På insidan finns en del nyheter. Sensorn och mjukvaran är ny. Man har utlovat ännu bättre egenskaper när det gäller höga ISO och möjlighet att plåta i svagt ljus. Genomsiktsökaren har nu information om bl a tid och bländare.

Bland de första exemplaren av X20 hamnade på vårt bord förra veckan och här summerar vi intrycken efter ett par dagars användning. Tack till utmärkta Cyberphoto som ordnade snabb leverans.

 

Att använda

Det ska sägas med en gång: X20 är en trevlig kamera. Zoomen sköts genom att vrida objektivringen, precis som på fullvuxna kameror. Ringen fungerar även som av/på-knapp när den vrids till sitt ändläge. Detta, i kombination med att använda genomsiktssökaren istället för LCD-displayen ger verkligen känslan av att jobba med en "gammal hederlig" kamera från förr. Nu har även genomsiktssökaren fått information om bländare, tid mm och blivit väldigt användbar. Den visar dock inte riktigt hela den verkliga bilden och såväl objektiv som fingrar kommer gärna ivägen. Detta kan jag ändå förlåta.

 

Det är enkelt att byta ISO-känslighet mellan bilderna. Exponeringen kan justeras +/- med hjälp av en stor ratt på ovansidan. Denna är dock i trögaste laget. Trögt är dock inte funktionshjulet på baksidan. Detta har både en vrid- och tryckfunktion och går på tok för lätt. Ofta råkar man vrida hjulet av misstag när man trycker, vilket resulterar i olika oväntade resultat. Det här borde man kunnat lösa på ett bättre sätt. En smart Q-knapp öppnar en snabbmeny, där det mesta kan ställas in. Enklare än att ge sig in i den ordinarie menyn i många fall.

Den inbyggda blixten har vi i princip inte använt. Den ska nog ses som en nödlösning, liksom hos de flesta kompaktkameror. För den som vill använda blixt, finns även en blixtsko för extern blixt. Avtryckaren har en bra känsla -och är försedd med anslutning för trådutlösare (!) När såg vi det senast? Troligen inget som majoriteten av användarna kommer att använda, men en riktigt charmig detalj!

Hittills tycks batteriet vara i klenaste laget. Man klarar inte en hel dags flitig användning. Ett extra batteri för ett par hundralappar är mog en bra investering. Den medföljande laddaren är av typen utan sladd och hela laddaren ska tryckas ner i vägguttaget. Jag hade hellre sett en kompakt laddare med kabel som tar mindre plats och är lättare att packa ner i en väska.

Bildkvalitet

Klarar då X20 av att leverera fina bilder? Med en större sensor än de flesta kompaktkameror (men klart mindre än på en systemkamera) i kombination med modern bildbehandling så finns onekligen förutsättningarna. Dessutom har Fuji plockat bort det sk lågpassfiltret som finns i de flesta kameror, vilket ska ge ännu bättre skärpa. Och skarpt blir det:

Självklart har vi tetsat ISO-egenskaperna. Helt ovetenskapligt, på fri hand utan stativ. Precis så som man ofta tvingas jobba i verkliga livet. I nedanstående serie bilder ska man således väga in att bilden tagen med ISO200 är tagen på 1/13 sekund. Vilket även visar att den inbyggda stabiliseringen gör ett bra jobb. Visst är det lite imponerande att ISO2500 blir så här pass bra? Överst visas den obeskurna bilden.

Vi har även testat X20 utomhus under helgens stora skidtävlingar i Falun. En svår situation med stark sol och vit snö. Det finns ett "snöläge" att använda vid dessa förhållanden, men jag tyckte nog att den traditionella metoden att kompensera med ratten för exponering fungerade bättre.

 

Slutsats

Fujifilm har gjort det mesta rätt med X20. Men det finns missar. Främst är det hjulet på baksidan som går alldeles för lätt och har för många funktioner. Det blir ofta fel. Batteritiden kunde varit bättre. Kanske ökar den något efter ett antal laddningar? Råfilerna klarar i alla fall inte min Photoshop CS5 av att öppna, men detta kommer säkert att rätta till sig. Jpeg-filerna håller hög kvalitet, men varför presenteras de som 72 dpi i datorn? Många ställer den frågan i olika forum, men enligt uppgift spelar det ingen roll. Det är ändå 12 goda megapixlar man har att jobba med. Men en sak Fuji: linslocket. Hur tänkte ni där? Det är en stor, silverfärgad pjäs som träs över objektivet. Riktigt fult, och tigger om att tappas bort. Här har många konkurrenter hittat bättre lösningar med eleganta snäpplock och ett snöre som gör det omöjligt att tappa.

Men jag gillar den. Snygg till tusen, rolig att arbeta med och bilderna blir mycket bra!

Utseende:   5

Bildkvalitet: 5

Ergonomi:   4

Visa hela inlägget »
Etiketter: tester

Nu har vi precis flyttat in i en ny studiolokal i Borlänge. Rymlig och flexibel för alla typer av jobb. Nu hälsar vi alla kunder välkomna att hälsa på oss och ta plats för fotografering! Vi kan göra helkroppsbilder helt frilagda eller porträtt mot färgade bakgrunder, även gruppfoto.

Vi har också planer på att fira med att erbjuda halvdags nybörjarkurser i studiofoto. Finns det intresse för detta? Sprid gärna vidare till vänner och bekanta  -kanske kan vi köra en första omgång redan under påsklovsveckan?

Visa hela inlägget »
Etiketter: porträtt

Den här gången har vi två produkter att redovisa lite åsikter om. Den första är något så ovanligt (?) som en ljusmätare. Att använda en extra ljusmätare var väldigt vanligt förr i tiden, när kameror antingen inte hade inbyggda mätare för ljus, eller när man inte kunde använda de inbyggda som fanns. Mycket användbart t ex i studio. Numera används så gott som bara digitalkameror, och då ser man ju bilden och ett histogram i en display efter att bilden tagits. Man vet direkt om det blir för ljust eller för mörkt. Så varför gå tillbaka i tiden och använda en extern ljusmätare? Orsakerna kan vara flera; i mitt fall vill jag veta mer exakt hur starkt ljus som kommer från olika håll från studioblixtarna.


Därför införskaffades en Gossen Digisky, världens första ljusmätare som inte bara mäter ljuset, utan även kan styra Elinchroms nyaste studioblixtar. Och då menar jag styra! Man kan nämligen inte bara utlösa blixtar, utan även ställa in deras styrka trådlöst från mätaren. Mycket praktiskt! Dessutom kan olika blixtar ställas in i separata "grupper" och utlösas var för sig. Alltså kan man enkelt se förhållandet i styrka mellan huvudljus och fyllnadsljus. Hur bra som helst! Enda nackdelen är att manicken är stört omöjlig att få tag på. Den är ständigt slutsåld och jag väntade nästan två månader på att få tag på en.

 

Betyget är högt, tydlig avläsning på en belyst digital display, uppladdningsbar och uppgraderingsbar med nya versioner av mjukvara.

 

 

Nästa test gäller en utrustning för att mäta att om kameran fokuserar rätt. Vänta nu -ska inte alla kameror göra det när man köper dem? Man kan tycka så, men faktiskt finns ett problem som inte alla känner till. Kamerahus tillverkas och testas för sig, objektiven för sig och vi konsumenter köper och kombinerar på massor av olika sätt. Kanske är objektivet inte av samma fabrikat som kamerahuset? Det finns flera utmärkta "pirattillverkare". Alla kombinationer blir inte lika bra tillsammans! Trots att kameran mäter avständet till motivet, så kan den verkliga skärpan i bilden hamna några centimeter framför eller bakom punkten man tänkt sig. Och ibland syns det tydligt! Därför finns i många modernare systemkameror en möjlighet att manuellt, separat för varje objektiv, justera lite grann så att skärpan hamnar rätt.

 

Utrustningen är enkel men genial; man mäter skärpan mot en plan yta, och ser sedan hur skärpan förändras utefter en lutande linjal. Man ser då enkelt om siffrorna framför eller bakom den plana ytan är skarpast. Varning för att det kan vara frustrerande att se hur modern (och dyr!) utrustning inte riktigt uppför sig som man hade förväntat sig...

Det finns säkert flera varianter, den vi använde var Spyder Lenscal.

Visa hela inlägget »
Etiketter: tester

Företaget Spintso International AB lanserar kontinuerligt nya innovativa produkter för idrottsdomare. Vi fotograferar alla produktbilder för broschyrer, web mm. Senast det nya trådlösa kommunikationssystemet RefCom.

Visa hela nyheten »

Just nu är det ovanligt mycket produktbilder på gång. Här ett exempel på en lastbil innan leverans från Bilmetro till företaget Gröning Board. Tagen en grå vinterdag och uppfräschad för publicering. Andra exempel på leveranser är klockor och arbetskläder.
Har ni behov av nya produktbilder? -Kontakta oss gärna!

Visa hela nyheten »
Etiketter: produktbilder

Under några hektiska dagar före semestern bevakade vi två stora events i Borlänge. Dels The Meeting Point, som handlar om entreprenörskap, hållbarhet och ungdomar. Dels musikbranschens årliga konferens Trigger.

Visa hela nyheten »
Etiketter: events

Konstans Kommunikation på Stjärngalan.
Den 31 januari bevakade vi prisutdelningen under den årliga Stjärngalan i Falun, Dalarnas största näringslivsevent. Leverans av redigerade bilder skedde bara några timmar efter prisutdelningen.

Visa hela nyheten »
Etiketter: events

Nu tar vi emot bokningar för porträttfoto i Teknikdalen. Kontakta oss för tidsbokning!

Visa hela nyheten »

Länkar

Senaste inlägg

Etikettmoln